Wat is een 404-pagina?

We hebben allemaal weleens die boodschap gezien: “404 – Pagina Niet Gevonden.”
Maar wat betekent dit eigenlijk? En waarom krijg je die 404-pagina te zien?

Welkom in de online jungle, waar links zich verbergen als lianen en pagina’s soms lijken te verdwijnen als ongrijpbare schatten. Een 404-pagina is als het ware de digitale wegwijzer die je vertelt dat je even van het pad af bent gedwaald. Maar hé, geen paniek! Hier duiken we dieper in wat deze mysterieuze pagina’s nu eigenlijk zijn en waarom ze een belangrijke rol spelen in het webuniversum.

wat is een 404-pagina?

Een 404-pagina is een webpagina die wordt weergegeven wanneer iemand een pagina probeert te openen die niet (meer) bestaat. Deze pagina geeft dan aan dat de gezochte pagina niet kan worden gevonden en laat je zien waar je dan terecht kunt. Meetsal staan hier linkjes naar andere pagina’s zoals bijvoorbeeld de homepagina.

De 404-pagina wordt beheerd door de webserver van de website. Wanneer een gebruiker een pagina opvraagt, stuurt de webserver een code mee. Deze code zegt iets over de vindbaarheid van de pagina en of deze kan worden getoond.

De code 404 betekent dat de pagina niet kan worden gevonden en dus op dit moment niet (meer) bestaat. De webserver stuurt dan een foutmelding terug naar de browser van de gebruiker en opent de 404-pagina.

waarom zijn 404-pagina’s belangrijk voor seo?

Nu je begrijpt wat 404-pagina’s zijn, laten we eens kijken waarom ze belangrijk zijn voor zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Google en andere zoekmachines houden van een georganiseerd en gebruiksvriendelijk internet. Als je website veel 404-fouten geeft, dan kan dit de positie van je website in zoekresultaten negatief beïnvloeden. Maar maak je geen zorgen, wat tips voor je om te zorgen dat het goed komt met je 404-pagina.

 

tips om je 404-pagina’s seo-vriendelijk te maken

  • Leid Bezoekers ergens Heen

    Zorg ervoor dat je 404-pagina bezoekers niet in de steek laat. Voeg linkjes toe aan de pagina zodat ze gemakkelijk terug kunnen keren je website.

  • Voeg een beetje Humor Toe

    Een lach kan nooit kwaad. Denk er eens over na om wat humor of een leuke afbeelding toe te voegen aan je 404-pagina om de lol erin te houden.

  • Hou het in je huisStijl

    Zorg ervoor dat je 404-pagina past bij de rest stijl van je website. Consistentie is de sleutel voor een professionele uitstraling.

Dus nu je weet wat die 404-pagina eigenlijk betekent, weet je ook wat je te doen staat …. juist, een mooie 404-pagina maken.

Het is niet alleen een doodlopende weg, maar eerder een uitnodiging omje website verder te verkennen. Voeg een beetje creativiteit  toe aan je 404-pagina, maak hem SEO-vriendelijk, en laat de gebruikers met een glimlach de rest van je website bekijken.

GRATIS CHECKLIST

wat heb je nodig om een website te maken

Met deze checklist weet je precies wat je nodig hebt om een start te maken met je nieuwe website.

Web Design Checklist