Alles over foto’s op je website

Waarom zijn goede foto’s belangrijk op je website?

Wist je dat foto’s op een website heel belangrijk zijn? Ze maken je website mooi, interessant en trekken de aandacht van mensen. In dit artikel ik je vertellen over waarom foto’s zo belangrijk zijn en geef ik je tips om ze goed te gebruiken.

Visuele aantrekkingskracht

Mensen houden van plaatjes! Voordat ze zelfs maar tekst lezen, kijken ze naar de plaatjes op een website. Als je mooie en relevante foto’s gebruikt, trek je meteen de aandacht van je bezoeker. Kies foto’s die passen bij wat jij wilt vertellen en die je doelgroep aanspreken.

Merkidentiteit versterken

Maak je merk herkenbaar: Foto’s kunnen je merk supersterk maken. Als je steeds dezelfde kleuren en stijlen gebruikt, herkennen mensen je merk meteen. Zorg ervoor dat de foto’s op je website passen bij hoe je merk eruitziet. Zo ziet alles er mooi uit is het één geheel.

Emoties overbrengen

Foto’s kunnen emoties oproepen en zorgen dat mensen zich aangesproken voelen door jouw website. Gebruik foto’s die de emotie laten zien die je wilt overbrengen. Het kan blijdschap, inspiratie, rust of opwinding zijn. Als mensen zich betrokken voelen, kan dit de gebruikerservaring verbeteren waardoor ze langer op je website blijven en misschien wel actie gaan ondernemen.

Storytelling bevorderen

Een foto kan zoveel meer zeggen dan woorden. Op je website kun je foto’s gebruiken om een verhaal te vertellen. Laat met foto’s zien waar jouw merk voor staat. Je kunt laten zien hoe mensen jouw product gebruiken of wie er achter je bedrijf zit. Foto’s zijn een leuke manier om mensen te betrekken en indruk op ze te maken.

Professionele kwaliteit

Het is verleidelijk om gewoon wat plaatjes van internet te halen, maar dat is niet zo slim. Het is veel beter om professionele foto’s te gebruiken. Die zien er mooi uit en laten zien dat je serieus bent. Verderop in dit artikel vertel ik je op welke manieren je aan goede foto’s kunt komen.

Hoe kom je aan goede afbeeldingen voor je website?

Nu je begrijpt hoe belangrijk foto’s zijn voor je website, vraag je je misschien af waar je goede foto’s vandaan kunt halen. Hier zijn een paar ideeën:

Maak je eigen foto’s

Je kunt zelf foto’s maken met je smartphone of een camera. Denk aan foto’s van je producten, je team of mooie plekken die relevant zijn voor je website. Zo heb je unieke en persoonlijke foto’s.

Vraag iemand uit je omgeving

Misschien ken je mensen die mooie foto’s kunnen maken en bereid zijn om je toestemming te geven om ze te gebruiken. Vraag vrienden, familie of kennissen of ze foto’s hebben die passen bij je website.

Gebruik stockfoto’s

Er zijn websites waar je gratis of tegen betaling stockfoto’s kunt vinden. Stockfoto’s zijn professioneel gemaakte foto’s die je kunt gebruiken voor commerciële doeleinden. Op onderstaande sites kan je gratis/betaalde stockfoto’s downloaden. Denk er hierbij wel aan dat er misschien meer bedrijven dezelfde foto’s gebruiken, dit geeft weer minder vertrouwen aan je bezoeker als die het opvalt.
Gratis: www.pexels.comwww.pixabay.comwww.unsplash.com
Betaald: www.shutterstock.comwww.istockphoto.com

Je kunt ook andere afbeedlinegn dan foto’s gebruiken, denk aan illustaties of icoontjes. Kijk hiervoor eens op www.canva.com, ook hier kan je (gratis) leuk afbeeldingen maken.

Werk samen met een fotograaf

Als je budget het toelaat, is het altijd slim om een professionele fotograaf in te huren om foto’s speciaal voor jouw website te maken. Dit geeft je unieke en op maat gemaakte beelden die perfect passen bij je merk. Dit hoeft niet heel duur te zijn, wil je mijn tip voor een goede fotograaf, kijk dan eens op mijn website bij Teamwork.

Onthou altijd om de juiste licentie- en gebruiksvoorwaarden te controleren wanneer je foto’s van andere mensen gebruikt. Zorg ervoor dat je toestemming hebt om de foto’s te gebruiken en vermeld zo nodig de bron. Gebruik nooit zomaar foto’s die je van Google hebt afgehaald, hier kan je hoge boetes voor krijgen.

website laten maken
website laten maken
website maken waar jij blij van wordt

Welk formaat foto’s kan je het beste gebruiken op je website

Naast het vinden van goede foto’s, is het ook belangrijk om te weten welk formaat ideaal is voor het plaatsen van foto’s op je website.

Bestandsgrootte

Zorg ervoor dat je foto’s niet te groot zijn, anders duurt het lang voordat je website laadt. Grote foto’s kunnen ervoor zorgen dat mensen snel afhaken en niet op je website blijven. Ook verbruikt het meer energie en dat is weer niet erg Duurzaam.

Afmetingen

Pas de afmetingen van je foto’s aan, zodat ze goed passen op de pagina zonder dat ze worden uitgerekt of ingekrompen. Over het algemeen is een breedte van 1200 pixels geschikt voor de meeste webpagina’s. Wil je een foto over de gehele breedte van je website gebruiken, dan raad ik je aan een afbeelding van 2400 pixels breed te gebruiken.

Resolutie

Voor webgebruik is een resolutie van 72 dpi voldoende. Het is niet nodig om foto’s met een hogere resolutie te gebruiken, omdat dit de bestandsgrootte onnodig vergroot zonder dat dit heel veel verbetering van de weergave op het scherm geeft.

Bestandsformaat of bestandsindeling

De meest gebruikte bestandsformaten voor foto’s op het web zijn JPEG en PNG. JPEG is goed voor foto’s met veel kleur en detail, terwijl PNG beter werkt voor afbeeldingen met doorzichtigheid of eenvoudige grafische elementen. Kies het formaat dat het beste past bij de soort foto’s die je hebt.

Tips voor het gebruik van foto’s op je website

Als laatste nog wat extra tips voor het gebruik van foto’s op je website:

Kies relevante foto’s

Zorg ervoor dat de foto’s die je kiest passen bij wat je wilt vertellen op je website. Gebruik niet zomaar wat plaatjes die er niet bij passen. Kies foto’s die je verhaal versterken en laten zien waar je website over gaat.

Maak het mooi en passend

Zorg ervoor dat de foto’s bij elkaar en bij je huisstijl passen. Denk aan kleuren, hoe ze eruitzien en wat voor gevoel ze geven. Dit laat je website er mooi en samenhangend uitzien.

Wees origineel

Probeer foto’s te gebruiken die anders zijn dan die van anderen. Als je kunt, maak dan je eigen foto’s die speciaal zijn voor jouw website. Hierdoor krijgt je website een persoonlijk tintje en is het uniek.

Denk aan de bezoekers

Zorg ervoor dat de foto’s niet te groot zijn, zodat je website snel blijft werken. Het is ook belangrijk dat de foto’s niet te veel aandacht trekken, zodat mensen de tekst goed kunnen lezen. Pas de grootte en kwaliteit van de foto’s aan, zodat alles goed werkt.

Roept op tot actie

Foto’s kunnen gebruikt worden om mensen aan te moedigen iets te doen. Plaats bijvoorbeeld een foto van een product om mensen te laten zien wat ze kunnen kopen. Denk na over hoe je foto’s kunt gebruiken om mensen te laten reageren en iets te doen op je website.

Foto’s zijn heel belangrijk om je website mooi en interessant te maken. Ze maken je merk herkenbaar, roepen gevoelens op en vertellen een verhaal. Zorg ervoor dat je goede foto’s gebruikt die passen bij wat jij wilt vertellen. Zo straalt jouw website jouw verhaal uit!

GRATIS CHECKLIST

wat heb je nodig om een website te maken

Met deze checklist weet je precies wat je nodig hebt om een start te maken met je nieuwe website.

Web Design Checklist